vrijdag 22 maart 2024

22 maart 2024


Dag van:
Het zit erop ons schoolbrede thema de vier elementen....
Vier weken lang aarde, lucht, water en vuur....
En dat we dat met vuur hebben afgesloten....tadaaaaaaaa.....
We wonnen notabene ook nog de eerste prijs van mooist versierde deur van onze unit.....
Een fles aardbeien champagne voel ons ten deel....
Dat werd dus sterretjes aansteken, de kurk laten knallen en proosten maar....!!!!
Denk nou niet 'da's toch niks voor kleuters'....nou écht wel hoor....ze genoten met rode wangen en glinsterende ogen....

Nou ben ik zelf niet zo'n 'prik drinker'.....zoals bekend ben ik meer van de groene siroop met water.....
Vooral zonder enige bubbel....
En champagne is ook niet mijn favoriete drankje.....sterker nog....ik vind het ronduit smerig....zuur en wrang....
Maar wat ik me dan weer wel afvraag is waarom champagne toch altijd gekozen wordt als feest of speciale gelegenheids drank ....
Bij oud en nieuw ontkurken we om klokslag twaalf uur massaal de flessen van deze mousserende wijn.......
Ook andere bijzondere gelegenheden vieren we regelmatig met een fles champagne.......zoals bijvoorbeeld op verjaardagen, bruiloften of het dopen van een schip......
Maar waar komt het vandaan, deze ridicule traditie....?

Zoals veel mensen al weten, dankt deze

wijnsoort zijn naam aan de regio Champagne, waar hij geproduceerd wordt...... 
In dit gebied in Noordwest-Frankrijk produceert men al sinds de vijfde eeuw wijn......
Deze eerste wijn was echter een bleekroze wijn, gemaakt van zwarte druiven, die totaal niet leek om de champagne zoals wij die nu kennen......
Er is dus nogal wat veranderd in de loop der eeuwen.....

Om zich te onderscheiden van Bourgondische wijnen, begonnen boeren in Champagne zich te specialiseren in witte wijn......
Hier gebruikten ze echter rode druiven voor, wat een roze of grijze wijn opleverde......
Pas in de zeventiende eeuw kwam hier veranderring in dankzij Dom Pierre Pérignon....... 
Deze Franse monnik voerde verbeteringen aan het productieproces door, waardoor het ook mogelijk werd heldere witte wijn te produceren uit rode druiven........

De volgende stap kwam in 1662, toen de Engelse Christopher Merret ontdekte dat als je suiker aan wijn toevoegde het fermentatieproces (leuk Scrabble woord)  in de fles door bleef gaan......
Op die manier kon wijn bubbelend worden gemaakt.......
Franse wijnproducenten namen deze ontdekking snel over, waarmee de bekende champagne een feit was......
Ik heb alleen nooit suiker geproefd in die zure drank.....maar dat zal mijn manco zijn....


Dat deze wijn al snel in heel Europa bekend raakte, hebben we vooral te danken aan Filips van Orléans die tussen 1715 en 1723 optrad als regent voor de Franse koning Lodewijk XV......
Filips was namelijk een enorme liefhebber van champagne en tijdens zijn vele feesten aan het hof, liet hij dan ook regelmatig deze wijn serveren......
Hierdoor kwam ook de Franse adel met champagne in contact, en begin de rage onder de Franse bovenklasse......
De wijn werd een soort statusproduct, welke edellieden lieten opentrekken om hun rijkdom te tonen.......
En rijkdom, status en feesten is één.....

Maar waarom zijn we champagne dan met bijzondere gelegenheden gaan associëren.........? 
Daar zijn historici niet helemaal zeker van maar historici gaan ervan uit dat dit samenhangt met de ontkerkelijking die in de negentiende eeuw plaatsvond......
Als gevolg van de Franse Revolutie, had de kerk namelijk veel van haar eerdere invloed verloren, waardoor ze ook een minder belangrijke plek innam......
Mensen gingen daarom op zoek naar alternatieven voor religieuze rituelen.......

De wijn was dan wel goedkoper geworden, maar nog steeds te duur om elke dag te drinken......
Bovendien had deze ‘wijn van het hof’ nog altijd een aura van prestige en belangrijkheid om zich hangen....... Champagne bewaarde men daarom voor bijzondere gelegenheden......
Waar men vroeger nog de tewaterlating een boot had laten zegenen door een priester, begon men vanaf de negentiende eeuw in plaats daarvan een fles champagne tegen de kiel stuk te slaan......
In ieder geval beter dan die priester er zelf tegenaan te stuiteren .....
Hetzelfde gold voor bruiloften.....want in plaats van zich door een priester te laten zegenen, lieten pasgetrouwde stellen steeds vaker een fles champagne ontkurken.......
Zodoende had champagne zich tegen het einde van de eeuw gevestigd als de wijn voor feestelijke gelegenheden.......

Deze symbolische rol heeft ze sindsdien

dus nog altijd behouden......
Hoewel champagne geen voorrecht van de adel meer is, is ze haar prestigieuze status na drie eeuwen nog lang niet kwijt......
En ik droeg dat dus vandaag over aan de jongste generatie.....nou ja, de jury deed dat.....
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten