Oké.... we dachten één, het werden er twee...
Twee leerlingen in de klas....
Gelukkig zie ik 's avonds op het journaal dat wij niet de enige klas in Nederland zijn die maar twee kinderen rijk waren....
De ongelukkige regeltjes zorgen ervoor dat er meer scholen zijn die met hetzelfde kampen...
Dat zal morgen in de persconferentie dus wel aangepast worden...
Nou is twee kinderen lesgeven wel gezellig hoor...
Je doet van die extra dingen die ze anders nooit zouden doen ...
Zo dronken we vorige week nog gezellig met twee leerlingen chocomelk uit de automaat in de kantine.... vandaag zet ik het digibord aan en mogen ze daarop naar hartelust tekenen...
En of er dan ook kunstenaars naar voren komen!!....
We doen leuke lesjes met pannen uit de poppenhoek....
We werken tenslotte nog steeds over eten....
En geknuffeld wordt er eindeloos....
Maar toch is een volle klas nóg leuker....
Het zal me benieuwen of het deze week allemaal weer zo binnendruppelt als dat het eruit druppelde....
En verder heb ik vandaag gewoon een leuke mededeling....
Het is de dag van de pindakaas..
Ja heus...
Die dag bestaat al vanaf 2017...
Een vrij jonge 'fijne dag van' dus....
Nou ben ik persoonlijk meer van de pindasaus dan van de pindakaas maar.... als mijn restantje aanwezige hormonen weer eens aan de haal gaan, dan kan ik ook ineens een halve pot pindakaas leeg eten hoor....
Voor degenen met een pinda allergie raad ik het lezen van het onderstaande ten zeerste af.....
Je kunt er pukkels van krijgen...
Ik wist werkelijk niet dat Nederland 21 gespecialiseerde pindakaas winkels rijk is...
Maar die bestaan dus echt...
Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam pindakaas vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid......
De Franse broers Calvé produceerden in 1948 in Delft de eerste potten Calvé pindakaas......
Het product mocht geen pindaboter heten omdat die term gereserveerd was voor roomboter.......
Het woord pindakaas komt uit Suriname, daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd..... Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. ...
Men kon Peanut butter toendertijd niet officieel vertalen naar pindaboter omdat boter een beschermde naam was......
Alleen roomboter mocht zo heten......
De eerste persoon die pindakaas populair maakte, was John Harvey Kellogg.....
Hé... die van de cornflakes....?
Hij was vegetariër en eind 1800 vond hij een manier uit om noten tussen twee walsen te verpletteren om notenboter te maken als vervanging voor koeienboter en room......
Kellogg was directeur van een sanatorium en gaf zijn pindakaas aan enkele van de rijke patiënten......
Officieel werd pindakaas op de Wereldtentoonstelling van 1904 aan het publiek voorgesteld.....
Hij verkocht voor $ 705,11 aan pindakaas tijdens de wereld tentoonstelling......
Een gigantisch bedrag in die tijd.....
In het begin van de 20e eeuw was pindakaas een delicatesse die alleen de rijke mensen in huis hadden.....
Het werd geserveerd bij elegante diners in de sjiekere hotels, theesalons en restaurants.....
Dat is nog eens wat anders dan die armzalige schaatser bij het bruggetje "wie is er niet groot mee geworden"....
Of onze lieve Petje Pitamientje... wie kent 'm niet...."Stom he… Ik vindt het gewoon lekker!”
Er zitten veel voedingsstoffen in pindakaas. Het lijkt
misschien een vet product, maar het zijn goede vetten......
misschien een vet product, maar het zijn goede vetten......
En er zitten veel eiwitten in", zegt Michiel Vos, oprichter van De Pindakaaswinkel en initiatiefnemer van de nationale pindakaasdag......
Maar dat zou ik ook zeggen als ik een pindakaas winkel had natuurlijk...
Aaah flauw... nee het is écht waar... pindakaas is gezond....
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).....
Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper.
Het verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten.....
Ik zeg: Morgen naar de winkel en HAMSTEREN!!!....
Per jaar eten we zo'n 20 miljoen potten pindakaas met elkaar leeg....
Ondanks de naam, bevat pindakaas geen kaas of andere melkproducten.....
Pindakaas wordt gemaakt van gemalen pinda's......
De gemalen pinda's worden gehomogeniseerd, eventueel onder toevoeging van extra olie, honing en zout.....
Wil je er niet dik van worden, dan mag je 2 afgestreken eetlepels per dag eten?
En goed nieuws.....pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang......
Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben.....
En het leuke is... het komt er vaak uit zoals het erin komt... bruin dus....
1. Een pinda is eigenlijk geen noot. Het is een peulvrucht en behoort tot de peulvruchtenfamilie, net als erwten, bonen en linzen.
2. Pindakaas werd in 1890 uitgevonden door een dokter uit St. Louis.
3. Als je lijdt aan arachibutyrofobie dan ben je bang voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.
4. Pindakaas was in 1896 het eerste voedsel wat in een advertentie 'vervanger voor vlees' werd genoemd.
5. Een boterham 'oorlog' is pindakaas op een boterham met curry, mayonaise en uitjes.
6. Voor 500 gram pindakaas zijn ongeveer 1.100 pinda’s nodig.
De pinda’s zelf zijn ontstaan in Bolivia en groeiden later ook in Peru en Brazilië en in het Caribisch gebied. Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers namen ze uiteindelijk mee naar Europa, Azië en Afrika.....
Pinda’s werden in die tijd gegeten door slaven op de schepen die ze naar Noord-Amerika brachten.....
Ze planten ze in hun kleine tuinen rondom hun verblijf.....
Meestal werden pinda’s gebruikt als voedsel voor varkens, koeien en ander vee, maar de slaven aten ook rauwe, geroosterde of gekookte pinda’s......
Slaven moesten in die tijd koken voor de plantage-eigenaren, en ze voegden pinda’s toe aan de maaltijden die ze gingen bereiden.....
Dat maakte pinda’s tot een populair ingrediënt.
Destijds werden pinda’s ook geconsumeerd om uithongering te voorkomen.....
Uiteindelijk werden de pinda’s gegeten als een populaire snack.....
Met zo'n krant op tafel en dan samen gezellig pinda's doppen (pellen)......
Stel nou dat je online eens pindakaas in zo'n speciale winkel wil bestellen...
Dit zijn de smaken:
Pindakaas naturelKaramel – zeezoutChilipeper – citroengras (mijn favoriet)Kokos – zeezoutSport pindakaasDadel – kaneelPindasausBelgische karamel-ChocoladeKnoflook – gebakken uiPindaklaas (tijdelijk in het assortiment)Witte chocoladeKoffie – zeezout....
Tjonge, wat viel er veel te vertellen over pindakaas...
Zou het ook tegen corona helpen???......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten