zondag 3 december 2023

3 december 2023


Dag van:
Tal van fotootjes krijg ik van dankbare kleinkinderen in hun hippe nieuwe pyama's 's morgens....
En na de pyama's weer foto's van kleinkinderen in hun nieuw verkregen garderobe....
De discobal staat 24/7 aan....
Het geeft dan ook een prachtige sterrenhemel weer en zachte pastelkleurige tinten op de muur....
Het is fijn dat ze blij zijn en dit nog even met de ver weg wonende oma willen delen.....

Willem en ik hebben vandaag samen hetzelfde idee....
Laten we vanavond uit eten gaan.....
Maar wat en waar gaan we eten....
Hoeveel mogelijkheden zijn er tegenwoordig wel niet ...
Grieks, Indisch, Thais, Chinees, Italiaans, tapas....je kunt het zo gek niet bedenken of er is altijd wel ergens iets te eten....
En op tal van apps die korting hebben of die voor je willen reserveren, je kunt het allemaal regelen....
Restanten van een corona verleden....tijdsloten , afhaalmogelijkheden.....
En wat lijkt het ook ver weg die periode....
Corona is nu gewoon een veel voorkomende volksziekte.....

Enfin, uit eten dus....
En keuzestress....
Voor de Griek hadden we een uur eerder moeten reserveren, dat moet namelijk vier uur van te voren....
Mooi, die valt af....
Dat oude gezellige restaurantje bij onze Rijkerswoerdse Plassen blijkt niet meer te bestaan.....dat heet nu 'bij ons'.....en je kunt er alleen nog tapas eten....
Mmmmmm heerlijk, reserveren maar...
Och jammer..... volgeboekt.....

Dan maar naar het luxe restaurantje....
Oeps pech....daar kunnen we pas om zeven uur terecht en zo lang op eten wachten dat lukt Willem vast niet....
Naar dat steak restaurant dan maar....???
Maar dat is zo ver weg en het gaat vanavond hard sneeuwen....
Nee, dat gaan we niet doen hoor....
En zin om de auto in de stad in de parkeergarage te parkeren heb ik ook niet.....
Heeft Willem even geluk....blijft alleen het wereldrestaurant, annex Wok, annex all you can eat vreetschuur, over....
En dat vindt Willem beslist niet erg....
Reserveren dus maar....

Het is toch wat, zoveel keus als er is....
Zou dat nou vroeger ook zo geweest zijn....?
Volgens mij at je vroeger gewoon wat de pot schafte...en wel thuis....
Kwam je te laat dan vond je de hond in die pot en kon je mooi met een lege maag naar bed....

Nee.....restaurants waren er al wel heel vroeger maar dan als zoiets als in de trant van een herberg....
Voornamelijk bedoeld voor reizigers....
En zelfs daar kreeg je wat de pot schafte en was er nog heus geen menu....
Natuurlijk kende wij in Nederland ook herbergen...
De oudste herberg van Nederland is Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom......
Deze begon 623 jaar geleden als herberg De Draeck in 1397!......
Grand Hotel de Draak ligt aan de Grote Markt in Bergen op Zoom en is gevestigd in een van de vele historische panden aan dit centrale plein van de stad......
De Draak is niet alleen het oudste hotel van Nederland, maar ook de oudste onderneming binnen de grenzen........
Niemand weet hoe oud De Draak precies is......
In ieder geval was de herberg er al in 1397, maar aan de kelders onder het pand valt af te leiden dat De Draak waarschijnlijk een eeuw eerder al bestond.......
Zelfs de gevreesde hertog Alva heeft er geslapen....
Best leuk om daar eens naar toe te gaan lijkt me dat....
Toch eens met vriendinnetje Annet overleggen.....die houdt ook wel van zulke uitstapjes....
Of met de kliek....
Trouwens, vlakbij waar wij wonen staat de op twee na oudste herberg....de Waag in Doesburg uit 1478.....


Maar ja, herbergen waren nog geen restaurants.....hoe zit het daar dan mee...???
En ach..... hoe kan het ook anders....de echte eerste restaurants ontstonden in Parijs....
Onze eigen heerlijke mooiste hemelse stad Parijs....
Het eerste restaurant werd geopend in 1765 door de Franse kok A.Boulanger......
Het was een eethuis waar hij diverse soepen bereidde waaruit de gast een keuze kon maken.....
Deze ‘soupe restaurante’ – verkwikkende of herstellende soep – is waarschijnlijk de aanstichter geweest voor het uiteindelijk gebruik van het woord ‘restaurant’......

Was het restaurant van Boulanger nog een simpele en eenvoudige aangelegenheid, het echte luxe en chique restaurant opende 17 jaar later, natuurlijk wederom in Parijs...... “La Grande Taverne de Londres” was eigendom van Antoine Beauvilliers.....

De Fransen schrijven natuurlijk graag culinaire geschiedenis, maar toch is er een restaurant dat nóg ouder is dan die van Boulanger......
Sobrino de Botin werd in 1725 geopend in Madrid, Spanje.......
Je kunt er heden ten dage nog steeds eten, met op het menu speenvarken uit de oven waarin het vuur in de afgelopen 295 jaar nooit gedoofd is!......
Dit restaurant staat daarom niet voor niks in het Guinness Book of Records....

Stationsrestauraties....
Komt het woord nog voor in de dikke van Dale???.....
Ik ken ze nog wel van vroeger....maar ze zijn allang uit het beeld verdwenen en vervangen door Mc Donald of KFC's
Maar een bijzonder fenomeen waren het wel die stationsrestauraties......
Doordat de treinen vroeger minder vaak en ook nog eens onregelmatig reden, moest je soms uren op een aansluitende trein wachten......
Gelukkig was daar de stationsrestauratie, waar je je tijd kon verdrijven......


Nederland kent tegenwoordig 16.000

restaurants....
Terwijl het eigenlijke uit eten gaan pas na de eerste oorlog begon....
Rond 1900 werd vooral in de scheepvaart gebruik gemaakt van goedkoop personeel uit China......
Met name in en rond Rotterdam woonde een grote Chinese gemeenschap. In Katendrecht opende in 1920 het allereerste Chinese restaurant in Nederland: Cheung Kwok Low......
Hier kwamen in de eerste jaren eigenlijk alleen de Chinese gastarbeiders eten.....
We zijn echter een nieuwsgierig volkje en na die eerste jaren werd het voor Nederlanders een culinair uitje....
Vanaf de jaren 60 kwam er meer interesse voor uit eten gaan......
Er kwam een ware culinaire revolutie, die ons beetje bij beetje weg leidde van de aardappelen, vlees en groente....met eten dat we leerde kennen op vakantie, zoals pizza en pasta......
De meeste Nederlanders hadden nog nooit een champignon geproefd, laat staan spaghetti of een hamburger.....maar daar kwam dus langzamerhand verandering in ...

En eigenlijk word ik nu ook wel nieuwsgierig naar de eerste frietkraam...
Nou ook daar vind je documentatie over...
Voor het eerst was er een frietkraam in 1905 op de kermis van Bergen op Zoom.....
Heej ....alweer dat Bergen op Zoom....
Het succes van de frietkraam reisde met de kermis mee, en verspreidde zich zo over de rest van Nederland......
Maar de Zeeuwen denken daar anders over...
Op 19 oktober 1914 opende een Belgische oorlogs vluchteling de allereerste frietkraam in de stad Middelburg vlak voor het stadhuis, zeggen zij.....
Van mij mogen beide waarheden.....

Ik vind trouwens ook nog een paar leuke

weetjes over restaurants in het Nieuwsblad:
1. De ‘suggesties’ zijn vaak gerechten waar de chef zo snel mogelijk vanaf wil.

2. Flessen wijn die niet leeg zijn, worden de dag erna nog verkocht aan klanten die hun wijn per glas bestellen.

3. De grootste winst wordt gemaakt om de op één na goedkoopste fles wijn, omdat klanten de goedkoopste vaak niet durven bestellen. De huiswijn is vaak een goedkopere wijn dan diegene die op de kaart staat.

4. Hoe je eruit ziet, bepaalt vaak welke tafel je krijgt. Vips en mooie vrouwen krijgen de meest zichtbare plaatsen terwijl dikke Russische mannen en Japanse bankiers een plekje achterin krijgen.

5. Restaurants houden niet ven reservaties per mail, omdat die klanten het vaakst niet komen opdagen.

6. Horecapersoneel gebruikt niet zelden drugs, vooral cocaïne is populair.

7. Er worden soms dingen op je rekening gezet die je niet besteld hebt, in de hoop dat je niets merkt.

8. Pizza’s zijn het goedkoopst om te maken en hebben de grootste winstmarge. Ook vegetarische maaltijden en soepen brengen aardig wat geld op.

9. Restaurants houden een lijst bij van onbeleefde klanten, die bij hun volgende reservatie te horen zullen krijgen dat alle tafels bezet zijn.

10. Omdat vrouwen vaker een tafel reserveren, zijn de meeste menukaarten vooral op vrouwelijke klanten gericht.


Ik geniet er wel van zulke dingetjes altijd op te zoeken en na te pluizen....
En al die culinaire smaken kwamen we  dus vanavond tegen in het wereldrestaurant....
En die wereld zwerft nu ergens tussen mijn maag en endeldarm....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten